Webshop vállalkozás 

A webshopok piaca rohamosan fejlődik és csak azok maradnak fenn, amik képesek fejlődni és alkalmazkodni. Mi a titka a sikeres webshop vállalkozásnak? Mutatjuk!

webshop vállalkozás

Vállalkozás létrehozása

Először is mivel kereskedelmi tevékenységet fog végezni, ezért ezt mindenképpen be kell jelentenie annál az önkormányzatnál (pontosabban a jegyzőnél), ahol székhelye lesz.

Illetve be kell jelentenie vállalkozását is. Ebben az esetben több lehetősége van. Dönthet úgy, hogy egyéni vállalkozó lesz, KATA-s adózási rendszerrel. Ekkor azt kell figyelembe vennie, hogy 12 millió forint a maximum összeg éves szinten, amiről az alap befizetési kötelezettségek mellett „adómentesen” lehet számlát adni, azon felül pedig 40% az adó, tehát jól meg kell fontolni. De nem csak egyéni vállalkozást indíthat. Létrehozhat Zrt.-t, Bt.-t, vagy akár Kft.-t. Érdemes megkérdeznie egy könyvelőt, hogy melyiket kellene elindítania az Ön tervei megvalósulásának érdekében.

Ahhoz, hogy létrehozza vállalkozását, meg kell adnia a tevékenységi kört is. Ennek a hivatalos megnevezése a „Csomagküldő, internetes kiskereskedelem”. Ezt azonban nem ilyen formában kell megadnia, hanem minden tevékenységi körnek van külön TEÁOR száma. Ha Ön webshop vállalkozást indít, akkor a 4791 a száma és ami jó hír, hogy más tevékenységi körökkel szemben ennél nincs szükség külön szakképesítésre, tehát bárki elindíthatja.

Raktár vagy nem raktár?

Ha webshopot indít, el kell döntenie, hogy Önnek van kapacitása a termékek raktározására és postázására, vagy nincs. Mivel egyre több webshop jelent meg a piacon, ezért külön ágazat alakult ki arra, hogy raktározzák és elküldjék azoknak a webshopoknak a termékeit, amelyek nem képesek erre, vagy éppen nem akarnak külön ezzel foglalkozni. Ezeket a cégeket, amelyek külön ezzel foglalkoznak fullfilment cégeknek nevezzük. A megrendelt termékek hozzájuk érkeznek, ők eltárolják azokat, csomagolják, majd kiküldik a megrendelőnek. Így Önnek nem kell külön felvenni erre a fajta adminisztrációra embereket.

Azonban ebben az esetben számolnia kell azzal, hogy valamekkora összeget elkér a cég ezért a szolgáltatásért, tehát Önnek kisebb lehet a profitja. Azonban ha például a kreatív termékeit árulja webshopjában, vagy tudja intézni a raktárat és a csomag küldést, akkor pedig arra figyeljen, hogy mivel csomagolóanyaggal kell bevonnia a csomagot, környezetvédelmi termékdíjat kell fizetnie. Ez általában benne van a csomagolóanyag árában, de érdemes utánakérdeznie a boltban, ahol vásárolja.

 

Weboldal

Valószínűleg nem meglepő, hogy hogyha online webshopot indít, akkor szüksége lesz egy weboldalra is. De mit is kell tartalmaznia a weboldalnak? Mindenképpen legyenek a a termékek elérhetőek, érdemes egy kosarat is elhelyezni. Ami jogilag fontos, az oldalnak tartalmaznia kell egy Általános szerződési feltételek dokumentumot, ami pdf-ben is letölthetőnek kell lennie. Érdemes ügyvéddel konzultálnia a tartarmáról. 

Ezen kívül egy Kapcsolat vagy Impresszum oldalt is létre kell hoznia. Ennek tartalmaznia kell az elérhetőségét, adószámát, jegyzékszámát, nyilvántartó cégbíróság nevét (ha van), illetve az engedélyköteles termékekhez kapcsolódó engedélyeket. Szüksége lesz egy Adatkezelési tájékoztató dokumentumra. Ennél mindenképpen figyeljen arra, hogy ez szinte évente változik, tehát mindig legyen naprakész.

Megrendelése érkezett? Szuper!

Ha megérkezett az első megrendelése (vagy már éppen nem is az első), a kiküldött csomagnak mindenképpen tartalmaznia kell magát a terméket, a számlát, a garancialevelet (ha van), illetve a 14 munkanapos elállási jogról szóló tájékoztatót. Ez utóbbi annyit takar, hogy a vevő bármilyen indoklás nélkül elállhat a termék megvásárlásától. Ehhez érdemes tájékozódnia a visszafizetésről és a visszaküldésről.