Vállalkozói számla

A legtöbben úgy gondolják, hogy ha valaki vállalkozást hoz létre, akkor mindenképpen kötelező létrehozni egy vállalkozói számlát. 

vállalkozói számla

Azonban ez nem így van. Segítünk pontosítani mi is az a vállalkozói számla és kinek kell igénybe vennie.

A vállalkozói számla, másnevén a pénzforgalmi számla azt a célt szolgálja, hogy a számla tulajdonosa pénzügyi tranzakciókat indíthasson ezen a számlán. Így könnyen lekövethető a vállalkozás ás a számlatulajdonos pénzügyi tevékenysége. 

Ebből következik a kérdés, hogy mely vállalkozóknak kötelező vállalkozói számlát létrehoznia?

  • Jogi személlyel rendelkező személyeknek (KKT, BT, KV, KFT, ZRT, NYRT, nonprofit szervezetek)
  • Áfa fizetésre kötelezett egyéni vállalkozóknak és magánszemélyeknek

Tehát összességében azon vállalkozások kötelesek pénzforgalmi számlát nyitni, akik Áfa fizetésre kötelezettek. Azon egyéni vállalkozók, akik nem Áfa kötelesek a közhiedelemmel ellentétben nem kell pénzforgalmi számlát nyitni.. Azonban érdemes. Hiszen ha a magán folyószámlán intézi a vállalkozási tranzakciókat is, az könnyen kavarodást okozhat-

Jelenleg a jogilag nem kell vállalkozói számlával rendelkezni ahhoz, hogy valaki vállalkozást hozzon létre, azonban most jön a nagybetűs DE, a vállalkozás létrehozását követő 8 napon belül létre kell hozni, tehát érdemes már a vállalkozás létrehozása előtt létrehozni ezt a számlát, hiszen a vállalkozás beindítása így is elég sok bonyodalommal fog valószínűleg járni és ha időben létrehozza számláját, akkor legalább már azzal nem kell foglalkozni és bankokba járkálnia.

Illetve ott lehet a kérdés, hogy hátrányt okozhat-e, ha vállalkozóként nincs ilyen számlánk. Sajnos a válasz, igen.

Hiszen a legtöbb céges hitel feltétele a vállalkozói számla. Tehát ha vállalkozását bővítené, vagy fejlesztené és hitelt szeretne felvenni, akkor a bankoknak szüksége van a vállalkozásának pénzforgalmára, viszont ha összekeveredik a magán pénzforgalommal ezt nem lehet igazán meghatározni, így pedig nem kaphat kölcsönt.