Vállalkozási ötletek külföldről

Vészterhes időket élünk, sötét jövőt jósolnak a magyar forintnak és nem látnak stabil anyagi helyzetet hosszú távon sem Magyarországon. Nem csoda, hogy sokan menni szeretnének – de nem tudják mit kezdenek magukkal kint. 

vállalkozási ötletek külföldről

Egy kedves ismerősöm, aki már több, mint 30 éve volt harcművészet oktató végül úgy határozott, hogy családjával együtt elhagyja az országot és munkáját külföldön folytatja. Ehhez természetesen kellő ismeretséggel rendelkezett külföldön és kellő nyelvtudással. Magyarországon a külföldi munkavállalás nem ismeretlen fogalom, pláne a hirtelen meggazdagodni vágyás tükrében.

Sokan a devizakölcsönök miatt, vagy éppen a nem kielégítő anyagi helyzetük miatt vágnak bele a külföldi munkába nyelvtudás, biztos alapok és kapcsolati tőke nélkül. Vannak azonban, akik ennél tovább látnak és sokkal biztosabb alapokat szeretnének maguknak létrehozni. Ez a cikk nekik szól.

Mi a közös a külföldön vállalkozni vágyók helyzetében? Gyakorlatilag az, hogy mindenki ugyanannak a két globális nehézségnek van kitéve. Az adott ország anyanyelvének ismerte, vagy ennek hiánya, illetve a kapcsolati tőke kérdése.

Tételezzük fel, hogy mindkettővel rendelkezik az adott célszemély.

Munkaerő közvetítés

Az aduász, amit gyakorlatilag kis túlzással otthonról is lehet végezni. Jól lehet a munkavégzés kétlaki, ugyanis a külföldön regisztrált cégének irányításához szükséges adminisztratív folyamatok végrehajtása a célországban történik. A munkaerő közvetítők hideg hívásokkal és marketing e-mailekkel keresik meg azokat a cégeket, akikkel együtt kívánnak dolgozni, majd egy szerződés aláírását követően elindul a munkaerő toborzó munka. Itt olyan külföldi munkavállalási ambíciókkal bíró embereket keresnek, akik készen állnak akár azonnali kezdésre is. A munkaerő közvetítés hazai viszonylatban európai életminőséget jelenthet, mely sokak számára csábító dolog.

Vendéglátás

Számos magyar gyökerekkel rendelkező cég helyezkedik el a vendéglátás területén külföldi (főleg német) nagyvárosokban, amik kedvelt turisztikai célpontok. Egy ilyen vállalkozás elindulása nem kevés anyagi ráfordítással jár. Bár a célországban a kedvezőbb hitelkonstrukciók, és kedvezőbb adózási viszonyok sokkal lukratívabbá teszik a kezdő vállalkozásokat.

Szállás és ingatlanközvetítés

Főleg angol nyelvterületen nagyon jellemző, és a Brexitet megelőző években még inkább jellemző folyamat volt, hogy sokan (akár nem éppen kielégítő nyelvtudással) ingatlanokat béreltek egy célországban, melyet azután ebben az országban vállalkozni vágyóknak adtak ki valamekkora felárral. A szálláshelyek és ingatlanok közvetítésére általában vállalkozást hoztak létre és hoznak létre számos EU-s országban napjainkig is. Az ingatlanokat és szálláshelyeket főleg magyar ajkú bérlőknek adják bérbe és több alkalommal sokad magukkal veszik bérbe az adott ingatlant.

Freelancer munka

Hallottunk már olyan vállalkozókról, akik valamiféle online munkát látnak el, mint a marketing szövegírás, képszerkesztés, arculat tervezés, vagy éppen egyéb grafikai, vagy webfejlesztési munkálatok. Ezeket a vállalkozókat, akik sok esetben egyéni vállalkozók nevezzük szabadúszóknak, vagy freelancereknek. Ők azok, akik ráébrednek ideje korán, hogy a saját tudásukat maguk is el tudják adni, és gyakorlatilag bármely külföldi országban adózhatnak, ahol az adófeltételek a legmegfelelőbbek. Ezek a főleg fiatal vállalkozók a digitális nomádok, akik a világot járják és azt a munkát végzik, amit szeretnek.