Vállalkozás indításának alapjai

Senki sem születik azzal a tudással, hogy vállalkozó legyen. Még a legsikeresebbek sem. Azonban minden megtanulható, csak nem mindegy, hogy milyen tanulópénzek árán. 

vállalkozás indításának alapjai

Összegyűjtöttük, hogy melyek azok a lépések, amelyeket meg kell lépnie, hogy vállalkozását sikeresen elindítsa.

1. Csak megfontoltan!

Ha bele szeretne kezdeni vállalkozásába rengeteg lépést kell megtennie. Először is nem elég egy jó ötlet, bár az az alapja mindennek. Ha megvan az ötlet, akkor még nem vezet az út egyenesen a könyvelőhöz.

Tehát először is mérlegelni kell, hogy hogyan tudja elérni az álmát vállalkozásával. Először is egy pontos tervet kell létrehozni. Össze kell szedni, hogy melyek azok a buktatók, amelyek nehézségeket okozhatnak és mindre ki kell dolgozni egy tervet, amelyet bármikor be lehet vetni. Ezeket rendszerezni kell, hogy hogyha bármi történik, könnyen megtaláljuk a megoldásunkat. De természetesen a buktatók mellett egy tervet is össze kell gyűjteni, lépésről lépésre, hogy pontosan tudjuk, hogy min keresztül vezet az út. Itt mindig számolni kell az adott anyagiakkal és érdemes a legrosszabb esettel számolni, így a minimum mindig elérhető lehet, ezután pedig már csak jobban sülhet el a dolog, tehát könnyebben tudunk tartalékolni, vagy fejleszteni.

2. Középpontban az ötlet és a megvalósításához vezető út!

Először is mérlegeljük ötletünket. Mennyire hiánycikk a piacon, mekkora lehet rá a kereslet? Itt figyelembe kell venni mindenképpen, hogy ki a célközönség, akinek a termék szükséges. Ezt mindenképpen fel kell írni és figyelembe venni a nemet, az életkort, az célközönség nagyjából feltételezett anyagi helyzetét, hogy mennyit adnának ki a termékért, ezt összevetni a termék előállításának költségével. Meg kell határoznunk, hogy nagyjából mekkora is az összeírt szempontok halmazába tartozó kör. 

3. Közvéleménykutatás

Létrehoztuk a logikusan feltételezett célközönséget. Vigyük ki a célközönség elé a terméket. Érdemes egy videót készíteni, vagy esetleg egy kérdőívet és kezdődhet is a teszt. Így látjuk, hogy mekkora igény van termékünkre és milyen formában lehet rá szükség.

Nagyon fontos, hogy előre jól megszervezett és megfontolt legyen ez a közvélemény kutatás és minden kérdésünkre választ adjon. 

4. Tanuljunk más kárán és sikerén

Ha van rá lehetőségünk és nem egy teljesen innovatív ötletről van szó, vegyük figyelembe, hogy a konkurenciának milyen sikerei vannak és mi az ami esetleg buktatónak tűnik náluk. Így egész jó következtetéseket tudunk hozni a termék szükségességéről, illetve a termék értékesítésének folyamatáról.

Természetesen nem arról van szó, hogy plagizáljuk a konkurenciát, csupán arról, hogy tanuljunk a hibáikból.

Természetesen ezen kívül még rengeteg lépést kell megtenni a sikerhez vezető úton, de ha ezt az alapvető összegzést elkészítjük, biztosítani tudjuk, hogy a termékünk kelendő lesz, a vállalkozásunk pedig biztos lábakon áll.