Vállalkozás indításának feltételei

Sokan kacérkodtunk már a gondolattal, hogy vállalkozást kellene indítani. De milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy elindíthassunk egy vállalkozást?

Vállalkozás indításának feltételei

1. Minden alapja egy jó ötlet és egy jó piackutatás!

Ez talán nem is tűnik túl bonyolult kritériumnak, pedig ez az egyik legnehezebb része egy vállalkozás elindításának.

Mi a jó ötlet egyáltalán? Először is ha van egy ötletünk, akkor mindenképpen végig kell gondolnunk, hogy mely az a réteg, aki a fogyasztója lehet az ötletünknek. Teljesen le kell szűkítenünk nemre, korra, tevékenységre, anyagi helyzetre. Ha ezt megtettük, akkor le kell vonnunk a következtetést, hogy vajon ez mennyi embert takar magába. Így már azon is gondolkodhatunk, hogy milyen platformon tudnánk értékesíteni. Vegyük figyelembe, hogy termékünk előállítása mennyibe kerül és mennyi az az összeg, amiért értékesíteni tudjuk és így mennyi hasznot hozhat nekünk legjobb, illetve legrosszabb esetben.

Nem árt akár egy piackutatást szerveznünk. Ez lehet akár videó formájában, vagy kérdőívvel, így elég jó képet kaphatunk arról, hogy vajon milyen körökben lehet sikeres az ötletünk.

Ha esetleg van „konkurens cég”, az sok konzekvenciát segít levonni. Természetesen nem arról van szó, hogy másoljuk le a másik ötletét, mert az eleve illegális. Azonban könnyebben áttekinthető így már számunkra is, hogy mely az a kör, aki érdekelt a témában, ez pedig például nagyon sok utánajárástól megóvhat minket. Illetve így könnyebben felépíthetjük a tervet a közvetítési csatornára is, hiszen ez is nagyon fontos egy vállalkozás beindításánál és fejlesztésénél.

2. Üzleti terv felállítása

Nagyon fontos, hogy alaposan összeírt üzleti tervet készítsünk magunknak. Mindig érdemes a legrosszabb helyzettel számolni, és minden esetlegesen felmerülendő problémára előre kidolgozni a megoldást. Így sokkal kevésbé érhet minket meglepetés, bármi történik. De a legrosszabb mellett mindenképpen írjuk össze azt is, hogy mik a nagyobb és a kisebb célok. Ezeknek megvalósulását ütemezzük és ha jobban alakul a rendszer, mint a „legrosszabb eset”, akkor gyorsabban is tudunk haladni a céljaink felé és gyorsabban ráléphetünk a biztos siker útjára is.

3. Megalapítás

Először érdemes egy egyéni vállalkozás indítása, hiszen ebben az esetben jobb adózási formákat is választhatunk (KATA) és így többet tudunk a fejlesztésre fordítani. Ebben az esetben nincs szükség se ügyvédi közreműködésre, se cégbírósági közreműködésre, csupán a kormányablaknál vagy ügyfélkapun keresztül be kell jelenteni.
A másik módja a vállalkozás alapításának, ha nem megfelelő forma az egyéni vállalkozás a vállalkozásunk, hogy céget alapítunk. Ebben az esetben szükségünk van ügyvédre, cégbíróságra, így a kezdeti költségek magasabbak lehetnek.

Ezen kívül bár nem kötelező a megalapítás pillanatában például a vállalkozói számla, azonban a vállalkozás létrehozását követő 8 napon belül rendelkezni kell már vele. Ez mindkét vállalkozási formára igaz, hogy 10 millió forint alatt nem szükséges könyvelőt fogadni, ha bírunk a könyveléssel, azonban nagyon is ajánlott. Akár havi 5.000 és 10.000 forintért már találunk könyvelőt, aki nagyon sok nehézséget levehet a vállunkról. 

Tehát összességében anyagilag egy kezdő vállalkozónak kisebb kockázatot jelent, ha egyéni vállalkozást indít, azonban ez nem minden esetben lesz célszerű. Másrészről pedig ha egyéni vállalkozása kinövi önmagát, akkor átválthat céges formára is.