Vállalkozás eladása

Ha úgy gondolja, hogy vállalkozását ideje eladnia, akkor hosszú út áll Ön előtt. Nagy valószínűséggel sokkal egyszerűbb lenne vállalkozását beszüntetnie.

vállalkozás eladása

Azonban ha ragaszkodik vállalkozásának eladásához, akkor tudnia kell pár dolgot. Összegyűjtöttük Önnek, hogy mit kell tennie ebben az esetben.

Ha vállalkozást veszteségek miatt szeretné eladni, akkor jobban jár, ha beszünteti, hiszen nagy valószínűséggel egy veszteséges, vagy működésképtelen céget nem fognak megvenni. Viszont, ha van rá vevőnk, akkor tudatában kell lennünk annak, hogy hiába van más neve a cég tulajdonosánál, még egy darabig az Ön felelőssége alatt áll a cég. Ha a cégben olyan problémák jönnek elő, aminek az alapja még a mi vezetésünk alatt történt, hiába derült rá akkor fény, amikor már nem a mi vezetésünk alatt volt, teljes mértékben mi vagyunk a felelősek. Mivel már nem mi vagyunk a vezetői a cégnek, ezért lehetőségünk sincs arra, hogy rendbe hozzuk az elszúrt dolgot, tehát felelősséget kell vállalnunk a hibáért. Csak akkor adja el cégét, ha egészen biztos benne, hogy semmilyen kellemetlen ügy nem fűződhet a cég nevéhez.

Ha minden rendben van a cég körül, és időhiányában szeretnénk eladni, vagy mert egy örökölt vállalkozásról van szó, akkor érdemesebb nyilván az eladásba belevágni. Ebben az esetben először is egy nagy belső ellenőrzést kell elvégezni. Ha ez megtörtént, akkor egy ügyvéddel megírt szerződés szükséges, ami körültekintően lefixál mindent. Azt vegyük figyelembe, hogy az összeg, amit a cégért kapunk, adóköteles. Tehát ha Ön el szeretné adni cégét, akkor mindenképpen konzultáljon egy jó és megbízható ügyvéddel, hogy a sok lépcsős és hosszú út után Ön biztosan pozitívan jön ki az eladásból.