Vállalkozás alapítása

Napjainkban már nem túl nehéz egy vállalkozás megalapítása, ezen kívül pedig költségeiben sem túl eget rengető. Azonban, hogy vállalkozásunkat megalapíthassuk, sok tényezőt kell figyelembe vennünk. Ezeket összegyűjtöttük Önnek.

vállalkozás alapítása

1. Tevékenységi körök

Először is ki kell választanunk, hogy milyen tevékenységet kívánunk választani. Ez miért is olyan fontos? Mert csak azokban a tevékenységi körökben tudunk számlát kiállítani, amilyen tevékenységi kör be van nekünk jelölve. Ezen kívül pedig azért is fontos, mivel vannak olyan tevékenységi körök, amelyek engedély kötelesek, illetve amelyekhez szüksége van bizonyos „végzettségi” papírokra. Tehát amikor bejelenti a tevékenységi körét, Ön bármit beírhat, amely nem tartozik az előbb említettek közé. Ezeknek a tevékenységeknek van külön kódja és mikor bejelenti ezekhez lesz szüksége. Önnek ki kell választania a fő tevékenységét, amely meg fog jelenni az Ön cégnyilvántartásában, a további tevékenységi körök nem fognak itt megjelenni, csak a NAV tartja nyilván. Ezeket a tevékenységi köröket bármikor bejelentheti ingyenesen (feltéve, ha nem tartozik azon szűk körbe, amelyek engedélykötelesek, vagy végzettség kell hozzá).

2. Ügyfélkapu szükségessége

Ha Ön vállalkozást hoz létre, mindenképpen szüksége van ügyfélkapura. Tehát ha eddig nem volt ennek birtokában, mindenképpen hozza létre saját ügyfélkapuját, mert szüksége lesz vállalkozás alapítása során. A vállalkozását ezen keresztül is be tudja jelenteni. Nagyban meg tudja könnyíteni a saját dolgát azzal, ha ügyfélkapuján intézi az ügyeit, mert így kevesebbet kell berohangálni a kormányablakhoz.

3. Bankszámlanyitás

Ha Ön egyéni vállalkozó kíván lenni, akkor nem kötelező Önnek vállalkozói bankszámlát nyitnia. Azonban, ha Ön például társas vállalkozást indít, akkor viszont kötelező, hiszen minden banki átutalását, ami a céggel kapcsolatos, ezen keresztül kell intéznie. A bankszámla megnyitását a cég megalapításának napjától számított 8 napon belül el kell végeznie. Mint említettük, az egyéni vállalkozóknak nincs szükségük feltétlenül külön vállalkozói bankszámlanyitásra, azonban ajánljuk nekik is, hiszen kellemetlen kavarodást okozhat, ha a magán számláján keresztül futnak a vállalkozói pénzek.

4. Könyvelő

Ha Ön egyéni vállalkozó lesz, vagy más vállalkozást indít, akkor is 10 millió forint az az összeg, amely alatt nem köteles a vállalkozó könyvelőt fogadni. Ha Önnek a szakmájába vág a könyvelés és mindig napra kész a jogszabályokkal, akkor nem feltétlenül szükséges eddig az összegig könyvelőt fogadnia, ám hadd tegyük hozzá, hogy sokban megkönyítheti a dolgát, ha könyvelőt bérel, hiszen magával a vállalkozással is számtalan feladata lesz, a könyvelés pedig anyagilag egy nagyon fontos dolog egy cég életében, így jobban járhat, ha ezt a feladatkört kicsoportosítja és felbérel egy könyvelőt. Azonban mindenképpen olyan könyvelőt válasszunk, akiben könnyen megbízhatunk és jelentős referenciákkal rendelkezik, hiszen egy-egy kisebb hiba óriási pénzbírsággal járhat. Egy könyvelő havi szinten nagyjából 5.000-10.000 forintot kér el, ám érdemes előre lefixálni az összeget, hogy semmiképp se érje Önt kellemetlen, nem tervezett anyagi kiadás. A könyvelőjével kötött szerződés legyen nagyon átgondolt és minden pontosan legyen megjelenítve benne. Úgy, mint a felelősségvállalás, a biztosítás ellenőrzése és pontos meghatározása, illetve a feladatok lefixálása.

5. Név kiválasztása

Talán ez az egyik legizgalmasabb része (nyilván az ötlet megszületése után) egy vállalkozás alapításának. Kivéve, ha egyéni vállalkozó, hiszen jogszabály szerint ebben az esetben kötötten szabályozott a névválasztás, tehát a saját neve után odabiggyeszti az „egyéni vállalkozó” szókapcsolatot és készen is van. Azonban a többi esetben kell egy fantázianév. Ez a név lehetőleg legyen frappáns, rövid és könnyen megjegyezhető, de egyedi.

6. Székhely

Cégének szüksége lesz egy székhelyre is. Azonban ha Ön egyéni vállalkozó nem kell attól tartania, hogy akkor most kötelezően ki kell bérelnie egy irodahelyiséget, vagy éppen vennie kellene. Lehet a székhelye a saját lakásának címe, vagy esetleg a szüleié, de akár albérletéé is. Az utóbbi két esetben viszont kell egy beleegyező nyilatkozat is. Ide fognak érkezni a hivatalos levelek. A székhelyen azonban kötelező cégtábla kihelyezése. Ha telephelyet is kíván megadni, vagy kötelező Önnek, akkor annak eltérőnek kell lennie a székhely címétől. Ha Ön nem egyéni vállalkozást kíván elindítani, akkor székhelynél és telephelynél olyan cím jöhet szóba, amely kifejezetten a társaság tulajdonában található, vagy esetleg a társaság által bérelt.

Ezen kívül még rengeteg feladat van, míg eljuthatunk vállalkozásunk beindításához. Azonban ezen alapok ismeretének elsajátítása megkönnyítheti a megalapítást.