Új vállalkozás indítása

Már eldöntötte, hogy új vállalkozást indít? Akkor jó helyen van, összegyűjtöttük Önnek, hogy melyek azok a lépések, amelyeket biztosan meg kell tennie, ha új vállalkozást indít. 

új vállalkozás indítása

1. Ötlet

Valószínűleg Önnek már van ötlete, hogy mi az, amivel vállalkozását el szeretné indítani. Ez az első és legfontosabb dolog a vállalkozásának elkezdéséhez. Azonban nem árt, ha egy piackutatást végez, hogy mekkora a kereslet termékére. Ebben segítségére lehet az esetleges konkurencia. Ebből levonhatja a következtetést, hogy ki a célközönség, illetve mekkora. Ha azonban nincs közvetlen konkurencia, akitől levonhatja a következtetéseket, akkor érdemes csinálnia egy közvéleménykutató űrlapot, vagy éppen egy videót, képeket, amivel le tudja szűkíteni, hogy kik a valós célközönsége, illetve, hogy mekkora. Ezen kívül remek eszköz arra is, hogy lássuk, mely platformokon érdemes vállalkozásunkat hirdetni, illetve ha vannak kérdéses szempontok az arculattal szemben, akkor könnyebben dűlőre lehet jutni a célközönség által.

El kell döntenünk azt is, hogy mennyibe kerüljön a termékünk. Ebben is nagy szerepe van a célcsoportnak, hogy mekkora az az összeg, amiért megveszik a termékünket, azonban figyelembe kell venni a vállalkozás kiadásait, illetve az esetleges anyagköltségeket is. Nem arról beszélünk, hogy a legmagasabb áron adja egyből termékeit, hiszen akkor nagy valószínűséggel, jóval nehezebb lesz nagy nyereséghez jutni, azonban ne feledje, hogy például ha mondjuk, Ön esetleg hamburgert eszik, nem feltétlenül veszi meg a csak húsból és buciból állót, pedig az lenne a legolcsóbb, hanem inkább azt veszi meg, ami az Ön szájának-ízének megfelelő, még ha az kicsit drágább is.

2. Osszunk- szorozzunk

Számoljuk ki, hogy nagyjából mennyi lesz a vállalkozás induló, illetve havi költsége. Ha Ön először úgy gondolja, érdemes egy egyéni vállalkozást indítania, szerintünk is a legjobb ötlet egy új vállalkozásnak. Ennek szinte nincs is indítási költsége és akár ügyfélkapun keresztül is elintézheti.

Ügyfélkapu – Webes ügysegéd

Először is ha nincs regisztrált ügyfélkapuja, akkor regisztráljon egyet. Ha már van, akkor menjen az „Ügyintézés” pontra, görgessen le, válassza ki a „w”-t és feldobja Önnek a „Webes ügysegéd” pontot, kattintson rá. Itt az egyéni vállalkozás felületre kell menni, majd az egyéni vállalkozás megalapítására. Ha ez megvolt, akkor a személyes adatokat hozza ki, amelyek értelemszerűen ki kell tölteni.

Székhely megadása

Úgy kell kiválasztani székhelyét, hogy nem kell attól tartania, hogy csak ezért ki kell bérelnie egy saját irodát. Székhelyéül választhatja saját otthonát, de szülei lakását, vagy akár albérletét is. Az utóbbi két esetben azonban szüksége lesz egy beleegyező nyilatkozatba. A székhely fontossága abban rejlik, hogy minden hivatalos levelet erre a címre kapja a vállalkozó.

Tevékenységi körök kiválasztása

A tevékenységi köröket azért kell kiválasztani, mivel ezekben a körökben lehet kiállítani számlákat. Azonban ügyeljünk arra, hogy vannak olyan tevékenységi köröket, amelyek szakképzettséghez kötöttek, vagy engedélykötelesek.

KATA adózási rendszer: 

Itt jönnek szóba az első költségek. Ha a KATA-t választja, akkor valószínűleg ebben az esetben jár a legjobban. Ez annyit tesz, hogy havi szinten fix összeget fizet, évi fix összeg kamarai hozzájárulást, illetve az évben kétszer iparűzési adót és cserébe éves szinten 12 millió összegben további adó nélkül tud Ön kiállítani számlákat. De nézzük csak meg ezeket a költségeket közelebbről.

  • Havi fix összeg:

– 25.000 forint/hó: Ezt az összeget abban az esetben kell havonta fizetnie, ha Ön nappali tagozatos tanuló, nyugdíjas, vagy van 36 órában bejelentett munkahelye.

– 50.000 forint/hó: Ezt az összeget abban az esetben kell fizetnie, ha Ön nem tartozik a fentebb lévő csoportokba.

– 75.000 forint/hó: Ezt az összeget annak érdemes fizetnie, aki úgy gondolja, hogy jó génekkel rendelkezik, hiszen azzal, hogy plusz 25.000 forintot fizet az 50.000 forinthoz képest, a nyugdíja mértékéhez járul hozzá jobban. De alapvetően ezt a fizetési formát nem feltétlenül ajánljuk.

  • Kamarai hozzájárulás: Ezt az összeget évente kell fizetni az illetékes kamarának, melynek értéke 5.000 forint.

 

  • Iparűzési adó: Ennek összege településenként változik. Ami fix, hogy évente két alkalommal kell befizetni.
  • Ami plusz költség lehet:
    – Könyvelő: Bár 10 millió forintos bevétel alatt nem kötelező könyvelőt tartania, attól függetlenül érdemes, hiszen a könyvelőknek folyamatosan figyelemmel kell követnie a jogszabályokat, amire Önnek nem feltétlenül lesz ideje vállalkozása mellett. Az általuk elkért összeg változó lehet, azonban nem eget rengető pénzmennyiségről van szó, pláne, hogy hogyha könyvelési hibát vét esetleg, akkor nagy összegeket fizethet büntetésként.
    – Számlázó program: A 2019-ben meghozott rendelet hatására vissza szorul a kézzel írt számlák közkedveltsége, hiszen fel kell tölteni a számlákat egyébként is. Tehát érdemesebb egy számlázó perogramot fizetnie, ezzel sok kellemetlenségtől megszabadulva. Ennek éves összege 20.000 forinttól kezdődik.

5. Bejelentkezés

Be kell jelentkeznie a helyi iparűzési adó hatálya alá, ha bejelentette vállalkozását. (Akadnak települések, ahol nem kell iparűzési adót fizetni, de ezek száma elenyésző.) Ezt elektronikusan teheti meg.
Regisztrálnia kell a székhelye szerinti kamarához, kamarai tagságért. Ezt ugyancsak elektronikusan teheti meg.

Amire érdemes figyelnie vállalkozása indításakor!

Hónap elején érdemes vállalkozást indítani, mivel hiába hozza létre vállalkozását hónap végén, az aktuális havi adót ki kell fizetnie.

-Szüneteltetheti vállalkozását. Ha tudja, hogy olyan hónapok következnek, amikor nem lesz vállalkozásának bevétele, szüneteltetheti vállalkozását és akkor nem kell fizetnie azokban a hónapokban az adót sem, de számlát sem állíthat ki a hónapra. Illetve vegye figyelembe azt is, hogy időarányosan változik az iparűzési adójának mértéke is, tehát amennyivel kevesebbet vállalkozó az évben, annyival kevesebbet kell fizetnie az iparűzési adóba is, de ezzel együtt változik a maximum számlázható éves összeg is. Mint már említettük, az alapesetben 12 millió forint. Azonban ha mondjuk Ön az évben csupán 8 hónapot aktív vállalkozó, akkor 8 millió forintra teendő az az összeg, amelyre Ön adhat ki számlát.

Ne lépje túl keretösszegét! Ne lépje túl a 12 milliót (ez az összeg abban az esetben értendő, ha az év 12 hónapján át aktív vállalkozó, de az előző pont alapján időarányosan változó összeg szerint), hiszen ha átlépi keretösszegét, akkor 40% adót kell pluszba ráfizetnie, ez pedig senkinek sem hiányzik.