Saját vállalkozás indítása

Régóta foglalkoztatja egy saját vállalkozás indítása, de nem tudja hogyan kezdjen bele? Már ötlete is van? Segítünk hogyan kell a saját vállalkozását sikeresen elindítania!

saját vállalkozás indítása

1. Ötlet

Önnek talán már van is ötlete, ami szuper. Azonban pár dolgot érdemes végiggondolni, mielőtt létrehozza vállalkozását. Először is hogy mekkora lehet a kereslet termékére. Ha van olyan cég, amely konkurenciája lehet vállalkozásának, sokat tanulhat tőle és belőle. Itt nem arról beszélünk, hogy másolja azt le, mert azt semmiképp se tegye. Viszont könnyebben tud következtetést levonni például a célközönségre, illetve az árakra és a keresletre.

2. Saját vállalkozás indítása

Ha saját vállalkozást indít létrehozhat egyéni vállalkozást, vagy az alábbi formák közül választhat – Bt., Kft., Zrt., Nyrt. vagy akár Kkt. is. Ahhoz, hogy Önnek melyik vállalkozási forma éri meg a legjobban, ezzel kapcsolatban érdemes konzultálnia egy könyvelővel, vagy egy adóügyi tanácsadóval.

Egyéni vállalkozás
  • Ügyfélkapu

Vállalkozását Ügyfélkapun keresztül is bejelentheti. Ha még nincs ügyfélkapuja, mindenképpen regisztráljon, mert napjainkra már a legtöbb hivatalos dolgot ügyfélkapun keresztül is elintézheti. Ha nem ügyfélkapun keresztül szeretné bejelenteni vállalkozását, akkor megteheti a kormányablakban is.

  • Tevékenységi kör

Meg kell majd jelölnie a tevékenységi körét, amiben számlát szeretne kiállítani. Mielőtt elindítaná a vállalkozás létrehozását, nézze meg, hogy a tevékenységi kör amiben szeretne dolgozni, engedélyköteles, illetve szakképzettségi papír köteles e, illetve, hogy mi a TEOR/TEÁOR száma, mert azt kell beírnia.

  • Székhely

A székhely megadása kötelező, mivel ide érkeznek majd a hivatalos papírok. Ez lehet a saját ingatlan címe, vagy akár a szülőké is, azonban ebben az esetben szüksége lesz egy beleegyező nyilatkozatra.

  • Adózási forma

Ha a KATA-s adózási formát választja, akkor havi szinten 25.000 forintot, 50.000 forintot, vagy 75.000 forintot kell fizetnie. Ez attól, függ, hogy Ön esetleg másodállásban vállalkozó, nappali tagozatos tanuló, vagy akár nyugdíjas státuszban van-e. Ezekben az esetekben havi szinten 25.000 forintot kell fizetni. Ha nem tartozik bele ezen csoportok valamelyikébe, akkor 50.000 forintot kell fizetnie havonta. 75.000 forintot akkor fizethet, ha Ön szeretné, hogy nyugdíjába ez jobban beleszámítson. Ezen kívül évente kétszer iparűzési adót kell fizetnie (nem minden településen van és településenként változó az összeg) és kamarai hozzájárulást, aminek összege évente 5.000 forint. Cserébe viszont éves szinten 12 millió forint összegben adómentesen állíthatunk ki számlát (de ezt az összeget ne lépjük át, mert abban az esetben további 40% adó terhel minket).

Cégalapítási forma

Cég alapításhoz (Bt., Kft., Kkt., Zrt., Nyrt.) mindenképpen szükségünk van ügyvédre. Ügyvédünk már valószínűleg nem először fog cégalapításnál jelen lenni, tehát nem kell aggódnunk. Ezen kívül szükségünk lesz vállalkozói számlára is. Mára már nem előfeltétel a cég létrehozásához, azonban a cég létrehozását követő 8 napon belül aktív számlával kell rendelkeznünk, tehát jobb minél előbb.