Kezdő vállalkozás indítása

Sokak fejében megfordult már, hogy vállalkozásba kellene kezdeni. Ha az Ön fejében is megfordult, de még nem alapított, összegyűjtöttünk pár dolgot, amit jó ha figyelembe vesz kezdő vállalkozás indításakor.

Kezdő vállalkozás indítása

Nézzük, melyek azok a kérdések, amik a legtöbbször felmerülnek vállalkozás indítás előtt az emberekben és mik rá a válaszok!

1. Nincs alaptőkém, hogyan lehetne vállalkozásom?

Ez az egyik leggyakoribb ok, ami miatt az emberek gyorsan elvetik a vállalkozás indításának ötletét. Azonban vannak olyan vállalkozások, amelyekhez szinte nem is kell, hogy legyen alaptőkéje. Most csipán a teljesség igénye nélkül néhány példa:

  • Szakmájából vállalkozó: Ha Ön olyan szakmában dolgozik, amelyből akár lehetősége van vállalkozást indítani, akkor mindenképpen ajánljuk ezt az opciót. Hiszen így Ön osztja be az idejét és a lehető leghatékonyabb munkarendben dolgozhat.
  • Oktatás: Az online oktatás most kezdi élni fénykorát. Ha Önnek van valamilyen végzettsége, akkor érdemes elgondolkodni az oktatáson, hiszen ehhez nem kell különösebb befektetés.

Annyit ajánlunk még, hogy addig, amíg vállalkozása be nem indul, érdemes megtartani a munkahelyünket is, mert amíg egy aktív célközönségünk nincs, nem biztosított a fix bevételünk, az adót azonban fizetnünk kell (ha nem fagyasztjuk be vállalkozásunkat).

2. Mikor érdemes vállalkozást indítani?

Az év bármely szakában, azonban nyilván akkor érdemes a legjobban, amikor a szolgáltatás, amit Ön nyújt, aktuális. Azonban még egy dolgot mindenképpen vegyen figyelembe!

Ha egyéni vállalkozást hoz például létre, mindenképpen a hónap elején tegye meg, mivel ha hónap végén teszi, akkor is az egész hónapra vonatkozó adót ki kell fizetnie, úgy hogy nagy valószínűséggel a hónap végén már nem igazán lesz bevétele. Ha az év nem minden részén van kereslet a vállalkozásra, amit indít, akkor is van lehetősége befagyasztani a vállalkozást.

3. Mennyibe kerül egy vállalkozás elindítása?

Ha Ön például egyéni vállalkozást szeretne létrehozni, akár ingyenesen is megteheti. Abban az esetben kell fizetnie, ha mondjuk a tevékenységi kör, amit választ engedélyköteles.

4. Mennyit kell fizetni, ha vállalkozóvá válok?

Nos ez attól függ, hogy milyen adózási rendszert választunk. Mi a KATA-s adózást ajánljuk. Ez annyit tesz, hogy havi fix összeget kell kifizetni és éves 12 millió forintig (időarányosan a vállalkozás aktív mivoltára való tekintettel az évben), így Áfa mentesen tud számlát kiállítani. Ez a havi összeg lehet 25.000 forint, abban az esetben, ha Ön emellett 36 órás munkára be van jelentve, ha Ön nappali tagozatos tanuló, vagy esetleg nyugdíjas. Havi szinten a többi esetben 50.000 forint, vagy 75.000 forint. Alaphangon 50.000 forint, azonban, ha Ön valószínűleg jó génekkel rendelkezik, akkor fizetheti a 75.000 forintot is, így több számítódik bele a nyugdíjába. Ezen kívül kamarai hozzájárulást kell fizetnie, évi 5.000 forint, és évente kétszer iparűzési adót, amelynek összege településenként változik, azonban ez is időarányos vállalkozásának aktív mivoltával az évben.

Azonban arra mindenképpen figyeljen, hogy az éves 12 millió forintot ne lépje túl, mivel akkor onnantól kezdve 40% fizetési kötelezettség hárul magára. Egyéb költség lehet még a könyvelő felfogadása, ez nagyjából 5.000 forinttól kezdődik, azonban ha Ön úgy gondolja, hogy megbirkózik vállalkozásának könyvelésével, 10 millió forintig nem köteles leszerződtetni könyvelőt. Illetve még egyéb plusz költség az online számlázási rendszer, amit érdemes igénybe venni, mert affelé haladunk, hogy szinte már minden számlát fel kell tölteni, ennek éves ára 20.000 forint körül mozog.

5. Irodát kell bérelni székhelynek?

Ez a közhiedelem nem tudni hol terjedt el, de nem igaz. Az Ön saját lakcímét is megadhatja székhelynek, vagy akár a szüleiét, vagy az albérletét. Az utóbbi kettőnél mindenképpen kell egy beleegyező nyilatkozatot aláíratnia. A székhely meghatározására azért van szükség, mivel minden hivatalos papírt oda fognak postázni.

6. Tevékenységi körök?

A tevékenységi körök beállítására azért van szükség, mivel amilyen tevékenységi kör be van a vállalkozásánál állítva, olyan tevékenységi körben állíthat Ön ki számlát. Általában a tevékenységi köröket ingyenesen hozzá tudja rendelni vállalkozásához, azonban vannak bizonyos tevékenységi körök, amelyekhez külön engedély kell, vagy iskolai végzettségről szóló papír.

7. Hol kell bejelenteni a vállalkozásomat?

Az ügyfélkapuján keresztül a Webes Ügysegéden keresztül. Így akár online is bejelentheti vállalkozását, azonban ha bemegy az okmányirodába, vagy a kormányhivatalba, ott is bejelentheti vállalkozását. Az első eset talán a legkényelmesebb, hiszen azt bármikor megteheti.

Reméljük cikkünk válaszolt néhány kérdésére. Ezek csupán a leggyakoribb kérdések amelyek a leendő vállalkozókban megforulnak.