KATA vállalkozás

Egy vállalkozás indítása egy nagyon komoly és felelősségteljes művelet. Nagyon sok jogszabályt kell tudni hozzá, adózási formákat és lehetőségeket, hogy hogyan tudjuk megvalósítani a vállalkozásunkat.

KATA vállalkozás

Most bemutatjuk a KATA vállalkozási formát, hogy kik választhatják, kik nem és valójában mit értünk a rövidítés alatt.

A KATA vállalkozás a Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója, rövidítve. Jelenleg is az egyik legnépszerűbb adózási forma hazánkban.

De fejtegessük is egy kicsit, hogy ez pontosan mit takar. Valójában a köznyelvben a KATA úgy terjedt el, mint egy vállalkozási forma, azonban a KATA egy adózási forma. Ez az egyik legkedvezményesebb adózási forma a kisvállalkozók és a mikrovállalkozók részére.

Nézzük, hogy milyen összegeket kell fizetnünk KATA adózással.

Havi 25.000 forint, 50.000 forint vagy 75.000 forint ellenében 12 millió forintig Áfa-mentesen lehet számlázni. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy például az alkalmazotti bér után 33,5% járulékot és adóterhet kell fizetni, ez azonban KATA-s adózási forma esetében akár 2,9% is lehet. Ha jól megnézzük a számokat, akkor látjuk, hogy ez kevesebb, mint tized része az alap alkalmazott bér után fizetendő járulékok és terhek után fizetett adónak.

Ezen kívül évente kétszer kell a bejelentett településen iparűzési adód fizetni, ami településenként változik, azonban ezt ugyebár nem csak a KATA-s adózási rendszert alkalmazóknak kell. Ez az összeg településenként változik. Velejárója a KATA-s vállalkozásnak, hogy minden ügyfélnek és vásárlónak számlát kell kiállítani, illetve Évi egyszer 5000 forintos kamarai hozzájárulást kell kifizetni az illetékes kamarának.

Tehát összességében, ha osztunk, szorzunk, beláthatjuk, hogy ez az egyik legtakarékosabb „vállalkozói” forma jelenleg hazánkban.

A KATA felfüggeszthető az évben, ha éppen nincs bevételünk, illetve számlázandó összegünk, azonban ebben az esetben figyelembe kell venni, hogy a maximum adómentes számlázási összeg időarányosan osztódik. Tehát ha például 4 hónapig vagyunk aktív KATA-sok, akkor 12 millió/3, tehát 4 millió az „adómentes” számlázási keret, tehát amennyit fedez a havi adó befizetése.

Írtuk, hogy a havi költség 25.000 forint, 50.000 forint, vagy 75.000 forint lehet. De mitől is függ ez?

25.000 forintot kell kifizetnie havonta, ha Ön mellékállású kisadózó.

Tehát ez annyit tesz, hogy hogyha Ön 36 órás foglalkoztatású munkaviszonnyal rendelkezik, vagy esetleg már nyugdíjas, kedvezményezetten adózhat a vállalkozásában. Ebbe a keretbe tartoznak a nappali tagozatos hallgatók is.

50.000 forintot kell abban az esetben befizetnie havonta, ha Ön főállású kisadózó.

Tehát, ha Ön több, mint 36 órás munkaviszonnyal rendelkezik, nem nyugdíjas és nem nappali tagozatos tanuló, a „közép kategóriás” havi adót kell fizetnie.

75.00 forintot kell befizetnie Önnek havonta, hogyha az emelt összegű KATA-t választja.

Ez annyit tesz, hogy magasabb járulékalappal rendelkezhet. De miért is jó ez? Valójában a nyugdíj meghatározásánál van nagy szerepe ennek az adózási formának. Ha az Ön családjában jók a gének és magas élettartamra számíthat, akkor érdemes egyedül ezt az adózási formát és összeget választania, amennyiben még belefér havi 25.000 forint a költségei közé.

Reméljük kis kalkulátorunk segít Önnek meghozni a döntést, hogy melyik KATA-zási formát válassza, illetve abban, hogy könnyebben számoljon előre pénzügyeivel.