KATA indítása

Sokat hallhatunk vállalkozó ismerőseinktől a KATA vállalkozásról, vagy éppen a KATA adózásról. De mi is ez valójában és hogyan is tudjuk elindítani KATA-s adózású vállalkozásunkat?

KATA indítása

Ha Ön frissen szeretne vállalkozást indítani mindenképpen ajánljuk ezt a lehetőséget figyelmébe!

Mi a KATA?

A KATA, a Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója. Ez mit is jelent összességében? Hogy Ön havi 25.000 forint, 50.000 forint, vagy 75.000 forint ellenében éves szinten 12 millió forintig „adómentesen” számlázhat. Az „adómentesent” azért írtuk ilyen formában, mert a havi összeg fedezi az adóját, azonban ez az összeg jóval kisebb, mint amennyit fizetnie kellene havi szinten, ha más adózási formát választ, illetve a KATA-s vállalkozásra is érvényes az évi kétszeres iparűzési adó, melynek összege önkormányzatonként változhat, illetve az éves kamarai hozzájárulás, melynek összege 5.000 forint.

Hogyan indíthatjuk el a KATA-t?

A KATA-s adózási formát az egyéni vállalkozók, egyéni cégek, ügyvédi irodák, magánszemélyi taggal rendelkező bt-k és kkt-k vehetik igénybe. De nézzük meg, hogy hogyan is!

1. Székhely

Először is szükség van egy székhelyre. Nem kell megijedni, hiszen nem kell ehhez egy külön irodát bérelni, vagy venni. A székhely lehet az Ön lakcíme, illetve akár albérletéé, vagy mondjuk a szülei lakcíme is. Azonban az utóbbi kettőnél mindenképpen szüksége van egy beleegyező nyilatkozatra is. Úgy érdemes székhelyet választani, hogy ez lesz vállalkozásunk levelezési címe, tehát minden hivatalos irat erre a címre fog érkezni. Ezt a címet kell majd bejelenteni.

2. Tevékenységi körök kiválasztása

Ha Ön a KATA adózási formát választja, vállalkozásánál már valószínűleg tudja, hogy milyen tevékenységi körök tartoznak majd bele. Ezeknek a tevékenységi köröknek van pontos megnevezése és egyedi kódja és ezeket ki kell gyűjteni. Hogy mi célja van a tevékenységi körnek? Amely tevékenységi körök meg vannak Önnek adva „profilként”, ezeken belül tud Ön számlát kiadni. Azonban érdemes utánanézni annak, hogy a tevékenység, amelyet Ön ki szeretne váltani nem rendelkezik-e végzettség kötelességgel, hiszen akkor csak abban az esetben tudja kiváltani hivatalosan, ha van hozzá végzettsége.

3. Tételes adó megválasztása

A tételes adó a fent említett 25.000 forint, 50.000 forint és 75.000 forint. De mitől is függ, hogy melyiket fizetjük?

25.000 forint/hónap – Abban az esetben kell ennyit fizetnünk, hogy hogyha 36 órás munkaviszonyunk van, nappali tagozatos diákok vagyunk, vagy éppen már nyugdíjasok.

50.000 forint/hónap – Ezt az összeget fizetik a legtöbben, tehát ha Ön nem tartozik a 25.000 forint/hónapot fizetendő jogosultak közé, akkor Önnek a minimum 50.000 forintot kell fizetnie.

75.000 forint/hónap – Ezt az összeget azoknak a személyeknek érdemes fizetnie, akik a nyugdíjukkal előre gondolkodnak.

4. Egyéni vállalkozás indítása, KATA bejelentése

Egyéni vállalkozás indításához és bejelentéséhez szüksége van Ügyfélkapura. Egyéni vállalkozását elindíthatja okmányirodában, kormányablakban, de akár online ügyfélkapun keresztül is. Annyit érdemes figyelembe vennie, hogy vállalkozását érdemes a hónap elején bejelenteni, mert a tételes adót a bejelentés hónapjában is fizetnie kell már. A KATA bejelentése pedig a NAV-nál történik az illetékes formanyomtatványok kitöltésével és beküldésével.