Furgonos vállalkozás indítása

Ha egyébként is fuvarozással foglalkozik, megfordulhatott már a fejében, hogy jobb lenne saját vállalkozást indítania. Összegyűjtöttük mi szükséges furgonos vállalkozás indításához, hogy a  maga ura lehessen!

furgonos vállalkozás indítása

Van egy nagyon jó hírünk! Nem is olyan nehéz furgonos vállalkozást indítani, mint elsőre gondolná az ember, hiszen egyéni vállalkozóként is végezheti munkáját.

Ehhez be kell jelentkeznie egyéni vállalkozóként. Ezt ügyfélkapuján keresztül teheti meg, vagy akár kormányablakban is. Azonban mielőtt ezt megtenné, gondoljon végig három dolgot, mivel ezek szükségesek lesznek a regisztrációjához.

Az első, hogy milyen cím legyen a székhelye. Ebben az esetben nem kell külön irodát bérelnie magának, saját lakcímét is megadhatja, vagy akár a szüleiét is (ebben az esetben azért kell egy beleegyező nyilatkozat). Ez azért fontos, mert erre a címre fogja kapni a hivatalos leveleit.

A második fontos dolog a tevékenységi kör megadása. Ahhoz, hogy egyéni vállalkozóként számlát állíthasson ki, meg kell adnia a tevékenységi kört, amiben dolgozni fog. Egyéni vállalkozóként több tevékenységi kört is megadhat, de akkor is szüksége lesz egy fő tevékenység megadására. Ezeknek kódja van, amelyeket az Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzékében talál meg. A furgonos vállalkozásoknak nagyrészt ezek közül a kódok közül érdemes választania:

  • szállítmányozás – 522901
  • közúti áruszállítás, költöztetés – 4941
  • közúti teherszállítás – 494101

Mindenképpen járjon azért utána, hogy melyik az a tevékenyégi kör, amely a leginkább lefedi a tevékenységi körét. Nem minden tevékenységi kör kötött végzettséghez, szakképesítéshez, bejelentése ingyenes.

Ha ezzel végzett, akkor be kell jelentenie a NAV-nak vállalkozását, de legalábbis az adóügyeit. Egyéni vállalkozóként van lehetősége a KATA-s adózást választania, ami talán a legjutányosabb. Erről érdemes mindenképpen megkérdeznie egy könyvelőt, vagy egy adóügyi szakembert, mivel így egészen biztosan a vállalkozásának legmegfelelőbb adózást fogják megtalálni. Ha ez megvolt, akkor az illetékes kamaránál jelentkeznie kell, amelynek éves szinten 5.000 forint a tagsági díja, illetve be kell jelentkeznie a területileg illetékes önkormányzathoz is a helyi iparűzési adó miatt. Ennek az összege településenként változik és általában évente kétszer kell fizetni.