Egyéni vállalkozó törvény

Az elmúlt húsz esztendőben sosem volt még olyan egyszerű vállalkozást indítani, mint manapság, elég csak a KATA-s adózásra gondolni.

Egyéni vállalkozó törvény

Azoban sokakban a vállalkozás indítása még mindig egy bonyolult és szövevényes tevékenység, így nem is merik erre adni a fejüket.

Természetesen valóban vannak olyan törvények és rendeletek, amelyek rendelkeznek az egyéni vállalkozó adminisztratív és adókötelezettségeiről.

A 2009. évi CXV. törvény az egyéni vállalkozóról és egyéni cégről azt tisztázza, hogy egy vállalkozást milyen módon kell elindítani, milyen szervekkel kell felvenni a kapcsolatot, ki lehet egyéni vállalkozó és számos fontos kérdésben iránymutatást ad.

Meglepő lehet, de egyéni vállalkozások esetében az adózással kapcsolatban nem a 2000. évi Számviteli törvényt kell alapul vennünk, hanem az 1995. évi CXVII. törvényt a Személyi jövedelemadóról. Ebben meghatározásra kerülnek a legfontosabb fogalmak, például a bevétel, kiadás, jövedelem, ki számít munkáltatónak, milyen adókötelezettségei vannak egy egyéni vállalkozónak, vagy akár egy őstermelőnek.

Nem szabad megfeledkeznünk egyéb kötelezettségekről sem, úgy mint az egyéni vállalkozó társadalombiztosítási befizetései vagy egészségbiztosítása. Erről a 1997. évi a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetésről LXXX. törvény rendelkezik.

Ezeket a törvényeket kezdő vállalkozóknak nem kell töviről hegyire ismerniük, azonban rengeteg stressztől kímélhetjük meg magunkat, ha kiválasztjuk a megfelelő könyvelőt, aki viszont tisztában lesz Önnek és a vállalkozásának releváns információval.