Egyéni vállalkozás indítása Ügyfélkapun

Az egyéni vállalkozás létrehozása sokak fejében megfordult már. De mi is kell hozzá, hogy ne csak gondolat legyen? Egy jó ötlet és a vállalkozás elindítása. Ha Önnek van már egy jó ötlete, akkor most segítünk abban, hogy hogyan kell egyéni vállalkozását elindítania az Ügyfélkapun keresztül.

egyéni vállalkozás indítása Ügyfélkapu

1. Regisztráció

Ha Önnek még nincs Ügyfélkapus felhasználója, mindenképpen regisztráljon, hiszen nem csak egyéni vállalkozásának elindításánál jár vele jól. Sok mindent, még magánügyeket is meg tud az Ügyfélkapujával online oldani hivatalok látogatása nélkül.

A regisztrációt ingyenesen meg tudja csinálni. Ehhez szüksége lesz egy, a személyét azonosító igazolványra. A legkézenfekvőbb a személyigazolvány, de lehet útlevél, vagy vezetői engedély. Ami még pluszban szükséges ezen kívül a személyes adatai, e-mail címe, és felhasználói névre.

Az Ügyfélkapuját nem csak online tudja létrehozni, hanem akár a kormányablakban is. Ha itt csinálják, akkor kapni fog e-mailben egy kódot, amivel be tud lépni. Ott egyből meg kell változtatnia a kódját, mert különben törlődik regisztrációja. 5 napja van a fiók aktiválására és a jelszó megváltoztatására. Ügyfélkapuja 5 évig érvényes, lejárta előtt változtassa meg jelszavát és akkor további 5 évre érvényes lesz.

2. Webes Ügysegéd

Ha kész az Ügyfélkapuja, akkor azon belül a Webes Ügysegéd pontnál tudja létrehozni  az egyéni vállalkozását.

3. Nyomtatvány letöltése

A Webes Ügysegéd oldalon belül kattintson a Nyomtatványok kitöltésének és beküldésének folyamata gombra, majd a bejövő oldalon kattintson a Letöltés gombra.

4. Általános nyomtatvány kitöltő alkalmazás

Ha a Letöltés gombra rákattintott, akkor ott le tudja tölteni az Általános nyomtatvány kitöltő alkalmazást, rövidem ÁNYK.

5. Nyilvántartó link

Ha letöltötte az Általános nyomtatvány kitöltő alkalmazást, akkor térjen vissza a nyilvántartó linkre. Itt válassza ki megyéjét és városát, majd meg fog Önnek jelenni a kitöltendő űrlap.

Arra külön felhívjuk a figyelmét, hogy vállalkozását érdemes a hónap elején létrehoznia. Ha a hónap végén teszi meg, ki kell fizetnie az egész hónapra vonatkozó adót. Az adót pedig akkor is kell fizetnie, ha nincs bevétele a vállalkozásból, ezért érdemes úgy létrehozni vállalkozását, hogy még van főmunkahelye is. Ha majd kezd befutni vállalkozása, akkor érdemes csak arra koncentrálnia.