Egyéni vállalkozás indítása lépésről-lépésre

Ha valaki egyéni vállalkozásba kezd, jó tudni, hogy melyek azok a lépések, amelyeket mindenképpen meg kell tennie. Rendszereztük a teljes folyamatot, hogy sikeresen indíthassa el az első vállalkozását. 

egyéni vállalkozás indítása lépésről lépésre

Bejlentés

Ha be szeretnénk jelenteni egyéni vállalkozásunkat, akkor azt a kormányablakban és az ügyfélkapuján keresztül tudja megtenni. Napjainkra már sok más dolog okán is érdemes ügyfélkapuval rendelkezni, azonban az egyéni vállalkozásának bejelentését például itt tudja a legkönnyebben és kényelmesebben megtenni. Ha regisztrált ügyfélkapuval rendelkezik, akkor a „Webes Ügysegéd” használatával tudja bejelenteni egyéni vállalkozását. Ha a „Webes Ügysegéd” fülre kattintott, ott az „Egyéni vállalkozás” fülre kell kattintania.

Azonban néhány dolgot el kell előre döntenünk, hogy a bejelentésünket beküldhessük:

Székhely választás 

Az egyéni vállalkozó székhelye lehet a lakcíme, akár a szülei lakcíme,vagy az albérletének címe is. Az utóbbi kettőnél azonban szükség lesz egy beleegyező nyilatkozatra. A székhely azért fontos, mert minden hivatalos levelet ide fognak majd küldeni.

Tevékenységi körök kiválasztása

Egyéni vállalkozóként a tevékenységi körében meghatározott pontokban adhat ki számlát. Előre érdemes utánanézni, hogy a tevékenységi kör milyen, amit választunk, mivel egyes tevékenységi körök engedélykötelesek, vagy szakképzett végzettség szükséges hozzájuk.

Áfa alanyi mentesség?

Ilyenkor 12 millió forintig adómentesen adhat számlát, azonban, ha átlépi a 12 millió forintot, plusz 40%-kal kell adóznia.

KATA? (Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója) 

Egyéni vállalkozók esetében ez a legköltségtakarékosabb.

Bejlentés után

Adószám

A vállalkozás kap a NAV-tól egy külön adószámot. Ez természetesen nem egyezik meg a magánszemély adóazonosítójával. Ezt az adószámot levélben fogja megkapni, a székhelyre.

Vállalkozói igazolvány

A vállalkozói igazolvány kiváltása 10.000 forint. Azonban napjainkban már nem kötelező például az egyéni vállalkozóknak ezt kiváltani, mert a hatóságok nem kérik,. Minden ügyintézés már végezhető elektronikusan, ahol nem kérik a papír alapú vállalkozói igazolványt.

Kamarai tagság

Az egyéni vállalkozóknak is kötelező a székhely szerint tagnak lenni egy illetékes kereskedelmi és ipari kamaránál. Ez évi 5.000 forint költséget jelent.

Iparűzési adó

Ha vállalkozását bejelentette, be kell jelentenie az adott önkormányzat adóosztályán is az iparűzési adó miatt. Ennek mértéke székhelyenként, tehát településenként változik. Évente kétszer kell fizetni, fizetési módja időarányos. (Tehát ha esetlegesen befagyasztja vállalkozását, akkor azt az időszakot nem kell fizetnie.)

Vállalkozói számla nyitása

Egyéni vállalkozóknak nem kötelező vállalkozói számlát nyitnia, azonban ajánlott. Egyéni vállalkozóként magánszámlára is történhet az utalás, azonban így könnyen összekeverednek a magán és a vállalkozói pénzügyek. Ha később a vállalkozását bővíteni szeretné és vállalkozói hitelt szeretne felvenni, ott a magánszámla kizáró ok, mivel nehezen visszakövethetőek a vállalkozás pénzügyei.

Könyvelő

Ha Ön otthon van a könyvelésben, lehet nem is lesz rá szüksége. Azonban azt figyelembe kell vennie, hogy minden új jogszabályt folyamatosan követnie kell, mivel ha valami nem egyezik, sok-sok pénzt fizethet bírságként. Egy könyvelő díja nem túl magas, érdemes költeni rá. 

Számlázás kézzel vagy számlázóprogrammal?

Eddig az egyéni vállalkozók körében inkább a kézi számlázás volt a népszerűbb, azonban ez változik. A 2019-es jogszabály alapján az egyéni vállalkozóknak is fel kell tölteni a számlákat, így a dupla munka helyett érdemesa a számlázó programot választani egyből.