Az egyéni vállalkozás költségei

Egy egyéni vállalkozás elindítása nem kis faladattal jár, ráadásul már a legelején is mindennel számolni kell anyagilag. 

az egyéni vállalkozás költségei

Mindenképpen érdemes egy nagyon átfogó tervet készíteni arról, hogy hogyan is akarjuk felfuttatni cégünket és milyen lépéseket kell tennünk, illetve bizonyos helyzetekre hogyan is tudunk válaszolni. Azonban ahhoz, hogy mindennel számolni tudjunk, tudnunk kell a „piszkos anyagiakat”, tehát hogy milyen költségekkel kell számolnunk egyéni vállalkozóként.

Összegyűjtöttünk Önnek, hogy mekkora költségei lehetnek egy egyéni vállalkozónak.

Ha egyéni vállalkozást indít, mindenféleképpen ajánljuk Önnek a KATA adózás lehetőségét, hiszen ezzel az opcióval sok pénzt tud megspórolni. Ezt elég jól mutatja már az is, hogy a KATA-s egyéni vállalkozás elindítása költségmentes. Plusz költséget a vállalkozás elindítása csupán akkor igényelhet, ha a profil, amiben tevékenykedni szeretne engedélyköteles, ám ez a ritkább eset. Ha Ön nem engedélyköteles tevékenységi körben kíván vállalkozni, vállalkozását ingyenesen indíthatja el.

Maximum kiadása az lesz, ha a vállalkozói igazolványt ki kívánja váltani – ilyenkor 10.000 forintot kérnek el Öntől érte. Ez már nem kötelező és a hatóságok sem igazán kérik. Azonban a továbbiakban rendszeresen fizetendő költségekkel kell számolnia.

Ezek a következőek:

1. Tételes adó

25.000 forint/hónap, ha Ön 36 órára bejelentett munkával rendelkezik, vagy ha Ön nappali tagozatos tanuló, esetleg ha Ön nyugdíjas.
50.000 forint/hónap, ha Ön a fentiek közül egyik sem.
75.000 forint/hónap, ha Önnek számít a nyugdíjának az összege, és szeretne előre gondolkodni a magasabb járandóság érdekében.

2. Iparűzési adó

Ennek összege önkormányzatonként változik.

3. Kamarai tagdíj

Ezt az illetékes iparikamarának kell kifizetnie, évente 5.000 forint plusz költséget jelent. 

4. Könyvelő

Ez nem kötelező költség, de erősen ajánlott. Nagyban meg tudja könnyíteni minden vállalkozó dolgát egy könyvelő. A nekik fizetett összeg könyvelőnként változik, de nagyjából 5.000 forint és 10.000 forint között szokott ingadozni az összeg, amelyet átlagosan elkérhetnek Öntől havonta.

5) Számlázó program

Bár az elmúlt években leginkább a kézi számlázás terjedt el a KATA-sok körében, azonban elfogadták azt a 2019. évi őszi törvényjavaslatot, miszerint minden belföldi adóalany számára kibővítik az adatszolgáltatási kötelezettséget. Így érdemesebb áttérni a számlázási program használatára, hiszen minden egyes kézzel írt számlát fel kell vinni a központi rendszerbe egyébként is. Ennek havi költsége nagyjából 1.000 forint és 2.000 forint között mozog. Azonban akik elmulasztják a kért adatszolgáltatást, azok komoly büntetéseket fizethetnek. Mindenképpen ajánljuk, hogy döntsön a számlázó program mellett.