Az egyéni vállalkozás feltételei

Ha egyéni vállalkozást indít, rengeteg dolgot kell szem előtt tartania. A sok szervezési feladat mellet tisztában kell lennie a jogszabályokkal is.

az egyéni vállalkozás feltételei

Nézzük, mi kell ahhoz, hogy Ön, mint egyéni vállalkozóként igénybe vehesse a KATA adózási rendszert.

Mivel ez egy nagyon jutányos adózási forma, ezért sokan próbálják kijátszani a rendszert, hogy belekerülhessenek abba a rétegbe, akik igénybe vehetik. De néhány feltételnek teljesülnie is kell hozzá. Pontosabban, kettő feltétel az, amelynek teljesülnie kell az alábbiak közül minimum, ahhoz, hogy Ön KATA adózási formát választhasson. Minden más esetben bújtatott foglalkoztatásnak minősülne.

1. A vállalkozó adja meg a tevékenység végzését

Nincs arra lehetőség, hogy a megrendelő meghatározza az egyéni vállalkozónak azt, hogy hogyan végezze a tevékenységet, amelyet megrendel tőle. Tehát az egyéni vállalkozónak ki kell kötnie a szerződésben, hogy milyen lesz a tevékenység elvégzésének módja. Így el lehet kerülni a kellemetlenségeket és így már egy feltétel teljesülhet is a kettőből.

2. Nem egyezik a tevékenység végzési helye

Tehát ne legyen azonos a megrendelő és az egyéni vállalkozó telephelye. Értendőbben, ha például tárgyalásról van szó, vagy egyéb esetben megjelenhet a megrendelő telephelyén az egyéni vállalkozó, azonban nem kizárólagosan ennek a helynek kell a kötelező munkavégzési helyének lennie.

3. Egyéni munkaidő

A megrendelő nem határozza meg az egyéni vállalkozó munkaidejét. Tehát az egyéni vállalkozó saját munkabeosztásban dolgozhat.

4. Saját munkaeszköz

Az egyéni vállalkozónak saját munkavégzési eszközökkel kell rendelkeznie. Tehát ebben az esetben semmiképp sem a megrendelő eszközeivel végzi a munkát az egyéni vállalkozó.

5. Nem egy megrendelőtől van a bevétel 50%-a

Tehát nem haladhatja meg az egyéni vállalkozó teljes évi bevételének 50%-át az egy megrendelőtől befolyt összeg.

6. „Mellékállású” egyéni vállalkozók nem a vállalkozásukból szerzik az éves bevételül 50%-át

Nem minősül főállású egyéni vállalkozónak az, aki rendelkezik egyéb helyre bejelentett 36 órás munkaviszonnyal, más vállalkozásban főállású társvállalkozó, feltéve, ha ebben az esetben az éves bevétele összegének a fele nem ebből az egyéni vállalkozásból származik.

7. Alvállalkozó, vagy alkalmazott felvétele

Ha az egyéni vállalkozó kijelöl egy alvállalkozót, vagy esetleg egy alkalmazottat a megrendelt munka elvégzésére, ebbe nem lehet beleszólása a megrendelőnek.

Tehát összegezve, ha a fent említett hét pontból bármely kettő teljesül, a személy jogosult egyéni vállalkozóként a KATA adózi formára.