A sikeres vállalkozás 3 titka

Látjuk a sikeres vállalkozásokat, vállalkozókat, és mind ugyanarra gondolunk – mi lehet a titkuk? Eláruljuk Önnek klisék nélkül!

A sikeres vállalkozás 3 titka

Sokak fejében megfordult már, hogy valamilyen vállalkozást kellene indítani. Valószínűleg már egy ötlet is megfogant, azonban a bukástól félvén mégsem merik sokan elindítani vállalkozásukat. Ha böngészünk ebben a témában nagyon sok mindent találunk. Azonban a legtöbbje haszontalannak tűnik. Olyan kliséket fogalmaznak meg, amelyekkel előrébb nem igazán jutunk.

Általában abba futunk bele, hogy legyen kemény vezetője a vállalkozásának, legyen szerelmünk, amit csinálunk és egyéb olyan dolgok, amik nagyon jó marketing szövegek, de nem igazán visz minket közelebb gyakorlati szempontból is a sikerhez. 

1. Szakértelem

Először is fontos, hogy szakértők legyünk abban, amit csinálunk. Ha értünk hozzá, akkor egészen biztosan minimalizálni tudjuk például a kiadásainkat csak arra, ami valóban szükséges a vállalkozásunkhoz. Illetve sokkal magabiztosabbak leszünk a dolgunkban. 

2. Átgondolt tervezet

Mielőtt bármibe is belekezdünk, írjuk le a fő célunkat. Majd ehhez igazodva építsük fel, hogy melyek azok a lépcsőfokok, amikre rá kell lépnünk.

A legtöbb vállalkozó ott rontja el és azért nem él egy évnél tovább a vállalkozása, hogy a fő cél kitűzése ugyan megtörténik, de onnantól kezdve már úgy gondolják, hogy a vállalkozás elindításával elérték a csúcsot. A másik buktató, hogy nem akarják megtenni az összes lépcsőfokot a biztos siker érdekében, csak ugrálnak a fokokon és fontos, a vállalkozás alapjait jelentő mérföldköveket hagynak ki, amely nélkül hosszútávon semmiképpen sem működik a vállalkozás.

A lépcsőfokok között sem áll az élet. Ahhoz, hogy ráléphessünk a következőre, az oda vezető utat is meg kell tennünk, tehát ezeket is mindenképpen fel kell írnunk. Érdemes a „legrosszabb” esettel számolni mindig, így valószínűleg maradni fog egy kis plusz pénz a hónapok végén. Fel kell írni azonban az összes buktatót is és végiggondolni, hogy melyek lehetnek azok a lépések, amelyeket ha meglépünk, buktató kőre lépünk. Erre is ki kell dolgozni tervet, ha mégis bekövetkezik az amit nem szeretnénk, akkor logikusan cselekedjünk, ne pánikból.

Ha egy alaposan átgondolt tervet összeállítunk már sokkal magabiztosabban állhatunk a dolgokhoz. Nem szabad félni a buktatóktól, attól függetlenül, hogy felkészülünk arra is, nem feltétlenül kell, hogy megtörténjen. Csak még nagyobb biztonsággal vezethetjük a vállalkozásunk, ha tudjuk, hogy felkészültünk a legrosszabbra is.

3. Türelem és hosszútáv

Az előző pontból is kiindulva mindenképpen szükséges, hogy türelemmel és hidegvérrel építsük vállalkozásunkat. Ha jó a tervezetünk és tudunk az alapján haladni, akkor nem kell félnünk. De bármi történik, pánikszerűen nem szabad reagálni, mert akkor nagy valószínűséggel meggondolatlan döntést hozhatunk, ami a vállalkozásunk bukásához vezethet. Még akkor is, ha elsőre pozitív lehetőségnek tűnt valami. Előbb mindig gondolkozzunk hosszútávon, ha döntéseket hozunk!

Ha ezeket a pontokat komolyan vesszük, vállalkozásunk sikeres lesz egy jól felkészült vezetővel az élén.